Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

En utmaningens frukt

1 sep , 2016, 13.35 Linda Forssell

 

Är du vinodlare, och längtar efter en utmaning? Att få tålamodet prövat av väder och vind? Att aldrig vara säker på huruvida frosten tar dina druvor precis innan skörd? Nej, jag tänkte väl inte det, här hänger väl mest folk som jobbar på Folkhälsan eller Aktia, och drömmer om en charterresa till Mallorca, eller kanske om en skidresa till Lappland. Nåväl, men OM här finns potentiella winemakers som svarade ja till frågorna, så är det till Ribera del Duero man ska bege sig. Där är förhållandena för en vinbonde nämligen rätt spännande jämfört med de flesta av Spaniens övriga vinregioner – du får en av Europas kortaste säsonger, vilket innebär frostfara från maj till september varvat med heta dagar med temperaturer på upp till 40C och kalla nätter, grattis! Det som du däremot också får är riktigt sjyssta viner. Det legendariska Vega Sicilia kommer från samma område, och långt tack vare dess succé har intresset för Ribera del Duero fullkomligen exploderat med åren, och anses nuförtiden av många klå storebror Rioja i kvalitet och ofta även i valuta för pengarna.

IMG_1136

Jag köpte häromdagen en flaska Avaniel Tempranillo, som just kommit ut på marknaden till det facila pricet av 9,49€. Vinet är gjort på den typiska Ribera del Duero -druvan Tempranillo, som lokalt kallas tinto fino, och representerar en ung och fräsch stil, med syrliga mörka bär, lite finstämd kryddighet och en genomgående balans som kännetecknar ett gott hantverk. Namnet Avaniel lär för övrigt ska komma från byns namn Nava de Roa läst fel väg, dvs ”avan” och farfar Daniel Garcias förnamns sista tre bokstäver ”iel”. Bra all-round höstvin, men testa med till exempel en bit pico melero får-ost, om ni får tag på en sån – eller så lite hederlig manchego, den kombinationen lär ni inte heller ska bli besvikna på.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *