Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin,Vitt vin

Kampai!

7 sep , 2016, 12.09 Linda Forssell

 

Det var inte så fasligt många år sedan det asiatiska köket upplevdes som nånting ganska exotiskt här på våra breddgrader (”rå fisk, så coolt!”), och plötsligt, bara ett tiotal år senare, är det ett stående inslag i många finländares vardagsmat. Förutom ölen har de traditionella japanska och thailändska måltidsdryckerna (grönt te, sake etc) dock inte nått samma framgång vid våra middagsbord, utan vi västerlänningar fortsätter att skrapa oss i huvudet medan vi funderar på vilket vin vi ska välja.

Det här har Jacob´s Creeks vinmakare Rebekah Richardson tagit fasta på och tagit fram två viner som är särskilt utformade för att komplettera det asiatiska kökets håvor.

 

IMG_1202

 

Tillsammans med den japanske stjärnkocken och 4:e generationens sushimästare Mamoru Sugiyama, utvecklade hon det vita Wah-vinet (11,90€) som är gjort på en blandning av varm-klimats Chardonnay, kall-klimats Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Grigio, och fokuserar särskilt på de smaker som balanserar emot det söta, syrliga och salta i det japanska kökets sushi och sashimi. Vinet har en diskret doft, och en lite kryddig och aromatisk, men torr smak med inslag av bl.a. melon och päron. Låt det öppna sig i glaset under måltiden och sakta få gå från kylskåpskallt till nära rumstemperatur så får ni uppleva en bredare palett av smaker än vad den första klunken kan erbjuda.

Det röda vinet Lamoon (11,90€) som är en blend av Shiraz och Grenache, är skapat i samarbete med den berömde thailändske kocken och tv-personligheten Ian Kittichai för att passa matcha den krävande kryddigheten i det thailändska köket. Bli inte avskräckta av den accentuerade restsötman, för den balanseras galant upp av mjuka tanniner och en finstämd syra – och gör att vinet klarar av både kryddor och en rejäl hetta i maten. Bäst gör det sig dock när det serveras svalt, vid cirka 12-14 °C.

 

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *