Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Win-win på VinVin

26 sep , 2016, 20.17 Linda Forssell

 

Pengar växer ju som bekant inte på träd, och en pover vinskribent som undertecknad får noga räkna sina dinarer då det gäller inköpskvoten av lite exklusivare buteljer. Ofta passar jag på  att haffa lite okändare märken då jag är på resa utomlands, eller så lyckas jag nångång med tajmingen så att flaskorna blir lite värdefullare i takt med att dammet lagras på dem – min samling Bordeaux-viner från 2005 är till exempel inte fy skam alls. På vinmässor armbågar jag mig oblygt fram till de mer ovanliga eller flottare flaskorna. Problemet som ibland kan uppstå är ju nämligen att man inte vill köpa grisen i säcken, och inhandla ett vin som man inte är säker på huruvida man faktiskt gillar eller inte. Det är ju trots allt njutningen man är ute efter. Dagens tips är således att besöka stadens vinbarer – där kan ni få bekanta er glasvis med ett ofta rätt så intressant utbud, och till humana priser. Har ni tur kan ni även få höra en liten story om vinet av personalen på andra sidan disken.

IMG_1450

En av mina favorit vinbarer i Helsingfors är Vin Vin på Kalevagatan. Där fick jag senast prova på ett glas Schloss Lieser Brauneberger Juffer –  en halvsöt riesling gjord av Thomas Haag, ”Årets Winemaker i Tyskland” år 2015. Jag ryggade tillbaka lite då barkillen föreslog det för mig, eftersom jag inte brukar välja den sortens vin själv, men är nu glad att jag följde hans tips. Vinet var visserligen på sötare sidan, men sötman var välintegrerad, och i total harmoni med syran, så helheten kändes väldigt frisk och välbalanserad, med stor smakrikedom och bra längd. Just detta vin finns inte tillgängligt hos Alko, men vill man prova på nåt annat av samma producent står till exempel Schloss Lieser Niederburg Helden Auslese 2013 till buds –  och i enlighet med min poäng ovan, vågar man nu (med lite kännedom om producenten och en positiv tidigare smakerfarenhet från produktfamiljen) kanske satsa den där lite större pengen.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *