Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Mera Pinot till folket!

13 Dec , 2016, 10.58 Linda Forssell

 

Det sydafrikanska området Elgin (65 km sydöst om Cape Town) har stuckit upp huvudet den senaste tiden. Den hittills äppeldominerade odlingsregionen (som står för 60% av Sydafrikas äppelexport) har ett intressant läge, format som en dal på hög höjd, omsluten av Hottentots Holland Mountains, och beläget strax intill södra Atlanten. Det har visat sig att det svala klimatet lämpar sig ypperligt också för vindruvor, varav Sauvignon Blanc och Pinot Noir lär ska trivas särskilt bra. Bägge dessa gynnas av långa tillväxtperioder, och i Elgin skördar man betydligt senare än annanstans – upp till tex två månader efter grannen Stellenbosch!

IMG_0874

Områdets representant, gjord av familjeföretaget Iona, ”Mr P” Pinot Noir 2015 , 14,49€, är medelfyllig, välklingande, och elegant. Smaken domineras av örtiga toner och uppfriskande, lite strama röda bär som sätter sig i förgrunden medan en lätt kryddighet kan anas mot avslutet. Vill man prova en fördelaktig och annorlunda kusin till de mer allmänt förekommande franska eller tyska vinerna av samma druva kan jag rekommendera detta – prova till exempel till lax med svampsås, anka eller nån lite finare kycklingrätt.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *