Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Vintips inför julmenyn

20 Dec , 2016, 13.37 Linda Forssell

 

Nu är det bara några kalenderluckor kvar till en av årets höjdpunkter i festväg – julafton. Jag blir ofta ombedd att tipsa om julviner, och svarar nästan varje gång med en axelryckning och ett ”ta nåt vin du gillar, bara”. Sanningen är nämligen den att det inte finns nåt perfekt vin till den sillsallad (pun intended) vi serverar vid det traditionella finländska julbordet. Den halvgalna palett av inlagt, syltat, saltat, gravat, rimmat och lutat är bara för komplicerad för att en enda dryck ska kunna möta upp och matcha mot alla dessa smaker – historiskt är öl och snaps faktiskt ett bra val, men då alla kanske inte gillar öl är det ändå bra att ha ett alternativ.

Till förrätterna, som ofta är fiskdominerade, med sötsyrlig sill och fet lax, brukar jag välja ett vitt vin. Det får gärna vara halvtorrt och lite fruktigt i smaken, och till exempel en pinot gris, riesling eller en lite återhållsam gewurztraminer från Alsace är inget dumt val.

 

Bilden har jag lånat från Pinterest, där man bl.a. kan få fina dukningstips.

 

Till skinkan är det många som tar det röda vinet för givet, men egentligen kunde man med fördel fortsätta på den vita linjen. Ett snäppet fylligare vitt, med en liten restsötma passar dessutom bra också med de söta smakerna man hittar i lådorna av morot, kålrot och sirapig potatis. Prova till exempel en mjuk, lättekad viognier eller chardonnay. Gällande röda viner är det viktigast att tänka på att alltför tanninrika och sträva viner kan skapa obalans i sällskap av sälta och syra, och leda till en obehaglig, nästan metallisk smak. Försök istället hitta ett lätt, mjukt rödvin, med fräschör och bärighet – en italiensk valpolicella, en fransk beaujolais eller en nya världens pinot noir är alla bra alternativ, som inte tar över huvudrättens finstämda smaker, och inte heller förstärker skärpan i tex senapen.

Till desserten lämnas sedan mer spelrum, eftersom traditionen där inte är lika hård med vad som ska dukas upp. En bra tumregel är dock att ju sötare efterrätten är, desto sötare ska vinet också vara. Servera ett välkylt, sött mousserande vin till frukt och parfait, och till exempel en knäckig madeira eller moscatel till nötiga desserter. Innehåller efterrätten mandel brukar en sauternes passa fint, eller en ungersk tokaij.

Men för att återkomma till min inledande tanke, att bara välja nånting man tycker om, och inte överanalysera det hela – hela idén med julen är att ta det lugnt, att samlas med familjen och goda vänner och njuta av en avslappnad måltid. Stressa alltså inte över de perfekta smakkombinationerna och -synergierna, utan fokusera på att alla ska trivas och vara glada istället!

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *