Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Ett perfekt giftermål i musseltider

17 jan , 2017, 11.09 Linda Forssell

 

Det sägs att månader med R i är bra för skaldjursrätter, och efter förra helgens frossande i langustiner och ostron är turen nu kommen till de lite mer hemtama musslorna. Blåmusslor är klimatsmart och näringsrik mat, som dessutom är billiga, lättlagade och luxuösa – en kombination som inte är helt lätt att klå! Med lite lök, en skvätt vin och ett gott bröd blir de dessutom snabbt till en hel måltid, som fungerar lika bra både till vardag och fest. På nätet finns det mängder av recept, och här får ni ett vintips till.

Le Blanc de la Mariée (Brudens vita), 19,67€ i beställningssortimentet, är ett krispigt och härligt limesyrligt vitt vin från franska Touraine. Landskapet hör till Loire-dalen, och kallades tidigare också för Jardin de la France, dvs Frankrikes trädgård, tack vare sina många frukt och -grönsaksodlingar och en fantastisk blomsterprakt. Vingården Domaine de la Garrelière är belägen i södra Touraine, på en sydsluttning ungefär 8 kilometer från den lilla staden Richelieu, och paret Pascale och François Plouzeau driver där en biodynamisk odling på cirka 20 hektar. Blanc de la Mariée är gjord på 100 % Sauvignon Blanc, och visade sig vara en perfekt ledsagare till musslorna – lätt mineralig, packad med citrus och fräscha nässelaromer. Prova också med andra skaldjur, getostsallad eller mager vit fisk i citronsås.

Läs också

3 kommentarer

 1. Anne Forstén skriver:

  Tack för tipset! Blir musslor à la Anne på veckoslutet så ska testa då om jag får tag på vinet!

 2. Petra L. skriver:

  Hur var det nu med de här i beställningssortiment, visst går det att beställa bara en flaska eller ska man ta en hel låda? Sorry dum fråga men har faktiskt aldrig använt mig av Alkos beställningssortiment! 😀

  • Linda Forssell skriver:

   Hej Petra, det går bra att beställa bara en flaska, och den borde komma på endast några dagar ifall den finns i centrallagret. Många drar sig att beställa, men det är inte alls svårt eller krångligt, och kostar heller ingenting. Personalen i alko hjälper gärna till, det är bara att rycka nån i armen och be dem visa hur det går till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *