Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Samling kring grytan

27 jan , 2017, 14.05 Linda Forssell

 

En kall midvinterkväll är ett ypperligt tillfälle att damma av den där fonduegrytan som står längst bak i skåpet och bjuda in lite vänner på middag. Vad är skönare än att sitta länge kring bordet, låta osten sakta puttra i grytan och samtalet flöda? Mer lättfixad mat får man dessutom söka efter – det arbetsdrygaste momentet är väl att skära upp och duka fram tillbehören i små skålar, osten sköter sig så gott som själv.

Till den här klassiska 80-talsrätten med schweiziskt ursprung kan jag t.ex. rekommendera det österrikiska Salomon Undhof Grüner Veltliner -vinet, 14,90€. Grunden till Salomon Undhof lades redan på 1700-talet av munkarnas odling av vin och annan frukt i Kremstal. 1792 köpte den första medlemmen av familjen Salomon egendomen, och sedan dess har Salomon varit en familjeägd firma. Sedan slutet av andra världskriget har de fokuserat helt på vin och drivs numera av Bertold och Gertrud Salomon tillsammans med de vuxna barnen Fanny Marie och Bert. Bertold producerar även vin i Australien under namnet Salomon Estate. Firman har idag odlingar i Pfaffenberg, Steinterrasen och flera av de bästa lägena i Kremstal. Grüner Veltlinern vi serverade till fonduen är härligt mineralisk och friskt syrlig med utdragen frukt och örtighet, ett vin som får det att vattnas i munnen! Prova också det till blini-pannan, som finns beskriven några inlägg ner i bloggen – fulla poäng även till den kombinationen!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *