Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Fredagsfyndet från Österrike

3 feb , 2017, 11.39 Linda Forssell

 

Ibland är man bara vrålhungrig vid dagens slut och vill ha maten snabbt på bordet. Om tiden är knapp kanske man inte heller hinner kyla vinet tillräckligt – då är lösningen att styra stegen mot Alkos kallskåp, där det oftast finns både öl, mousserande vin och vitt vin färdigt kylt. Häromdagen grabbade jag tag i detta österrikiska vin från sagda etablissemangs kyl, och var mycket nöjd över fyndet.

Grafisk etikett med relief-mönster.

Kracher Pinot Blanc, 13,99€ kommer från Burgenland, från Neusiedlersees östliga strand. Området är känt för sina söta dessertviner, och familjen Krachers söta viner är idag internationellt erkända. De räknas som de främsta inom sötvinsvärlden  alltsedan 1990-talet då Alois Kracher, en kemist som sadlade om till vinmakare, gick i bräschen för skapandet av en ny stil där frukt, finess och balans var viktigare än sockerhalten. Efter Alois tragiska bortgång vid 48-års ålder leds familjen vingård nu av sonen Gerhard och hans mamma Michaela. De odlar en mängd områdestypiska druvor såsom zweigelt, welschriesling, chardonnay, traminer, scheurebe ja muscat ottonel, och gårdens totala areal ligger på 25 hektar, vilket blir ungefär 120.000 flaskor per år.

Denna representant är dock helt torr, och gjord på 100% pinot blanc. Smaken är som väntat rätt fyllig, och bjuder på mjuka men krispiga syror tillsammans med fina aromer av melon, aprikos och moget äppel. Prova till skaldjursrätter med musslor, eller till en krämig risotto eller gräddig pasta. Ett mycket bra pris-kvalitetsförhållande av en kvalitetsproducent!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *