Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

En krispig, vårig chardonnay

30 mar , 2017, 09.23 Linda Forssell

 

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om Chablis-viner. De är oftast friska, krispiga, syrliga och lite mineraliska, jämfört med chardonnayer från tex USA och Australien, som historiskt ofta dragit mot det lite oljiga och tunga hållet. Goda chablis´er har dock en tendens att vara aningen plånboksbelastande, ibland så till den grad att jag sneglat mig omkring efter alternativ. Och till all lycka så förändras tiderna – ABC-rörelsen* tappar raskt följare i takt med att fräscha exempel på modern vinmakarkonst kommer ut på marknaden. Nuförtiden görs faktiskt fina. spröda chardonnayer världen över, och Nyzeeländska Old Coach Road Unoaked Chardonnay, för lite dryga 12 € är just en sådan käck uppkomling som jag tycker ni ska testa på.

På bilden en äldre årgång, nu säljs 2015!

Aprikoser, lime och äppel samsas här med en aptitretande, lite örtig mineralprofil, och ger en helhet som håller riktigt bra ihop både för aperitifer och som sällskap till olika fisk- och skaldjursrätter – och nånting att lägga bakom örat inför påskens bufféer!

Kuriosa: Vinområdet kring staden Nelson på södra ön är en rätt intressanta uppkomling (Nya Zeeland är mer än bara Marlborough!), och själva namnet Old Coach Road kommer från den historiska postrutten från 1850 som gick igenom området. Seifried grundades år 1973 av österrikiska Hermann Seifried och hans nyzeeländska fru Agnes, och med hjälp av de tre barnen Heidi, Christoffer och Anna har de lyckats växa från ett småskaligt vinhus till en av de största producenterna i området, med en export på ungefär 50%. År 2014 fick de som första äkta par i historien, tillsammans utmärkelsen Fellow Winegrowers of New Zealand, som är ett av de mest uppskattade inom vinindustrin i landet.

*Anything But Chardonnay

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *