Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Grönt mot rosa!

28 maj , 2017, 22.13 Linda Forssell

 

Jag älskar ju portugisiska viner av alla de slag, och den här årstiden börjar jag så smått längta efter specifikt vinho verde, med sin lätta, läskande spritsighet som kittlar på tungan. Vinho verde betyder grönt vin, men syftar främst på dess ungdomlighet och inte på dess färg. Faktum är att det finns både röda viner och rosé som går under samma bemärkelse, även om de kan vara svåra att hitta utanför Portugals gränser. Namnet antyder alltså att vinet ska drickas ungt, när det fortfarande är friskt, livligt och fullt av energi. Så rosé, move over!

Anselmo Mendes har sina vingårdar i Monção och Melgaço, nära den spanska gränsen vid floden Minho. Här görs många av de bästa vinerna i Vinho Verde, och vinerna härifrån är ofta lite fylligare, lite mer intensiva  i stilen och alkoholen ofta en aning högre än i övriga Vinho Verde. Mendes är också känd som en av de mer framträdande producenterna i regionen, och odlar främst Alvarinho men även en del andra druvor. Denna Muros Antigos 2016, 11,90€  består av en blandning av Avesso, Loureiro och Alvarinho. Smaken är somrigt frisk och ganska lätt, med en trevlig prägel av syrliga råa päron, grape och lime – och smakar underbart med tex en tallrik grillade räkor med aioli!

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *