Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Riojans två ansikten

7 jun , 2017, 20.43 Linda Forssell

 

Rioja var väldigt i ropet under 1970-talet, men drabbades med tiden av ett dalande intresse bland yngre konsumenter. Nu har det även skett ett generationsskifte bland vinmakarna, och med hjälp av modern teknologi och innovationslust har vissa vingårdar medvetet tagit steget vidare från den klassiska stilen. Traditionell rioja är oftast en blandning av flera druvsorter, och har till exempel kortare kontakt med druvornas skal under vinifieringen. Detta ger viner med högre syra, lite elegantare karaktär och en ljusare färg – till skillnad från moderna riojan, som är betydligt intensivare i både färg och smak, och kan kännas lite mer krävande i jämförelse.

Ett exempel på en tidsenlig rioja är Zinio Garnacha 2016, 9,99€. Kooperativet Bodegas Patrocinio är relativt nygrundat, i medlet av 1980-talet, och i sin vintillverkningsfilosofi försöker de sammanfoga både regionens traditioner och ett nytt sätt att skapa smakupplevelser. Resultatet är här ett vin med lite mörkare och kryddigare fruktkaraktär än vad som vanligtvis hittas i Rioja, med russin, plommon, tranbär och mörka körsbärstoner i den rätt så intensiva, men medelfylliga smaken. Ett jättegott val till vardagligare tapas, eller till nånting kryddigt ur det nordafrikanska köket, till exempel en tagine-gryta. Vill någon för övrigt göra en liten jämförelse kan jag här snabbtipsa om en annan rioja som är mer traditionell i stilen – Montecillo Crianza 2012, 12,95€.  Lättare att dricka ”som sådan”, och också god till klassiska rätter såsom lammkotletter och rostbiff.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *