Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Harry up, det är snart midsommar!

16 jun , 2017, 22.08 Linda Forssell

 

Om nån har en tjugis brännande i plånboken och vill ha ett gott och prisvärt vin till midsommar så rekommenderar jag att klicka in sig på Alkos hemsida och beställa hem en flaska Hewitson Miss Harry Chardonnay, 14,50€. Vinet kommer från den australiensiska Barossa-dalen, där Dean Hewitsons Golden Mile -vinplantering ligger, och vars vinrankor har en medelålder på cirka 35 år. Efter att druvorna handplockats och hastigt krossats och pressats, får vinet först jäsa på ståltank och sedan dessutom genomgå en malolaktisk jäsning. Den här andra jäsningen är inte någon standardprocedur då det gäller vita viner, eftersom vissa producenter är rädda för att vinet tappar i syrlighet och fräschör då, och hellre buteljerar tidigare. I andra fall kan vinet ändå få en djupare dimension och tvärtom vinna i både smak och doft, och vad gäller Miss Harry är resultatet lyckat – det är ett mycket friskt och somrigt vin, torrt i smaken men med en lång och mogen ton som för tankarna till solvarma päron, saftiga persikor och äppelblom.

Jag vill tror detta var en efterlängtad nyhet i sortimentet, eftersom det är ett alldeles utmärkt par till sin röda syster med samma namn, gjord på Grenache och Syrah. Båda är alldeles ypperliga till somriga grillrätter – den röda till lite rejälare köttbitar, och den här vita till exempelvis fisk- och scampispett,  grillad kyckling med svamp, eller grisribs i nån fruktig, kryddig marinad.

Namnet Miss Harry är för övrigt ingen referens till den lokala cross-dressern, utan det var Deans dotter Harriets smeknamn som var inspirationskällan.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *