Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin,Vitt vin

Skogens håvor

28 jul , 2017, 10.25 Linda Forssell

 
 Skogen må i skrivande stund vara djupblå av bär, men eftersom jag helt saknar det tålamod som krävs för att få ihop till mer än en liten smulpaj, så skippar jag blåbären och lingonen, och ställer in kikaren på svampen istället. Snart tror jag nämligen man kan börja förvänta sig de första kantarellerna, det omtalade gula guldet och min personliga favorit då den är så lätt att upptäcka och dessutom saknar giftiga dubbelgångare. Ljuvligt god är den, bara stekt i smör med lite lök, en skvätt grädde samt salt och peppar på.
Andra sorter som slinker ner i korgen om jag stöter på dem är naturligtvis trattkantarellen och den svarta trumpetsvampen, samt en och annan fårticka som min mamma häromåret bekantade mig med – men övriga lämnar jag oftast och skyller oblygt på min egen osäkerhet. Hellre tampas jag nämligen med de tråkiga butikschampinjonerna än med grava hallucinationer och magpumpningar. Många räds, förutom att plocka fel sort, också att kombinera svamp med vin, eftersom det ofta lyfts ett varningens finger och talas om umamin, glutamatet, som trollar fram metalliska svavelsmaker då de två möts. Men lika lite som lök eller vitlök brukar vara ett problem är svampen det, eftersom man ju oftast tillreder den på något sätt. Som rå är svamp alltså knepigt, men med lite fett och kryddor är det faktiskt som bäddat för ett lyckligt giftermål.
Beck Ink, 16,53 € är ett medelfylligt och lite stramt biodynamiskt rödvin från Österrike, gjort av Judith Beck vars bakgrund inkluderar vinmakarstudier på imponerande ställen såsom Cos d´Etournel i Frankrike och Errazuriz i Chile. Vinet är en blend av Zweigelt och St. Laurent, och med sina jordnära och syrligt bäriga aromer för det mina tankar ut till en solvarm lingonskog. Pröva med en stensoppsrisotto med lite hyvlad parmesan, och en rejäl långkokt köttbit till.
Laroche Réserve Chardonnay11,99 € från Frankrikes Languedoc-Rousillon-område är ett pålitligt och bra go-to vitt vin, som även det är ekologiskt odlat. Det är smakrikt, torrt och elegant, och med sina lite örtiga aromer där man också kan ana en svag fatton blir det en fin kompanjon till en klassisk kantarellsmörgås eller en gräddig trattissoppa som spetsats med några droppar av någon god vinäger.
Sileni Cellar Selection Pinot Noir, för 7,97 €/ 0,375 L, är en nyzeeländsk blend av mestadels Pinot Noir och även en skvätt Merlot. Lätta, svala rödavinbärsaromer samsas med lite rostade, jordiga nyanser och kunde passa utmärkt till en stuvning av svart trumpetsvamp som serveras med till exempel ugnshöna.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *