Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Frusen fredag

19 jan , 2018, 13.23 Linda Forssell

 

Så var midvinterns största festligheter bakom, och de flesta av oss knegar vidare med jobb-dagis-skola-hem-jobb-ruljangsen. Nu är det makaronilåda, spenatsoppa och köttbullar som gäller för hela slanten, och vill man en snöig fredagkväll som denna unna sig ett glas rödtjut i soffan ska det helst vara i samma kategori – enkelt, sympatiskt och rättframt. Analyser och utvärderingar har man liksom fått tillräckligt av på kontoret, nu är det dags för yllesockor och en bra Netflix-serie (förslagsvis The Crown, har ni sett den?).

Här är några förslag på sköna, vardagliga viner:

 

-Quinta das Setencostas, 10,40 €. Denna blandning av skojiga lokala druvor, såsom Castelão, Camarate, Tinta Miúda och Preto Martinho bjuder på fylliga, varma aromer av sånt jag upplever som typiskt för Portugal: portvinsfikon, körsbär, lite kryddighet, bitterchoklad och mjuka tanniner som ändå får ett friskt lyft av syrligheten i bakgrunden. Ett prisvärt vin, som blir gott som ackompanjemang till köttgrytor och isiga vintervindar.

Sarvet, 13,89 € är ett portugisiskt vin för den som gillar en aning stramare tyglar. Vinet är gjort på druvorna Touriga Franca, Toriga Nacional, Tinta Roriz och Tinta Amarela – också de s.k. ursprungsdruvor, typiska för Portugal. Holländskättade producenten Niepoort från Dourodalen är främst kända för sina portviner, men producerar också  vanliga viner i mindre skala, vara detta är framtaget enkom för den finländska marknaden och finns i Alkos beställningssortiment. Etiketten är ritad av Viivi och Wagners pappa, serietecknaren Juba Tuomola. Vinet är medefylligt med friska och lite syrliga inslag av svarta vinbär och körsbär, samt en svag finish av mocka-aromer. Gott och mångsidigt till rätter av gris och nöt!

Pata Negra Gran Reserva, 11,39 € kommer från ett av de äldsta spanska vinområdena, Valdepenas, som ligger en bit söder om Madrid. Namnet Pata Negra delas med den lufttorkade skinkan, som kommer från svarta grisar uppfödda på traktens ekollon, och betyder just ”svart klöv”, medan Gran Reserva -beteckningen hänvisar till att vinet legat minst två år på ekfat och tre år på flaska, eller tvärtom, och får inte säljas förrän tidigast det sjätte året efter skörden. Stilen på vinet är väldigt traditionell, och ekinslagen är tydligare än många är vana vid, men balanseras ändå upp av lena aromer av kakao, lakrits och mörk frukt. Vinet är gjort på Tempranillo-druvan, och värmer skönt i magen tillsammans med diverse kötträtter av gris eller lamm.

 

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *