Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Rrrrrriktigt gott i gryta och glas

4 feb , 2018, 21.27 Linda Forssell

 

Vi hade middagsgäster häromdagen, och eftersom tiden var knapp och jag hellre lade krutet på att konversera än på att stå i köket och svettas så köpte jag ett rejält gäng musslor och några baguetter. Musslor är nämligen som bäst nu på senvintern, även om de enligt den gamla seden går bra att äta i alla månader med ”R”, dvs från september till april. Dessutom är de både festliga och lättlagade, hälsosamma (mycket proteiner och goda fetter!), förmånliga och som pricken på i:et också relativt klimatsmarta på tallriken.

I spadet hällde jag en mycket enkel italiensk pinot grigio som jag inte längre minns namnet på, men i glaset ville jag ha nånting lite mer påkostat. Det fick således bli en tysk riesling, X-berg Riesling 2016, 15,91€, från Rheingau, som fyllde mina karaktärskrav på torrt, krispigt och friskt. Dessutom ville jag dra mig till minnes att vinet hade en svensk koppling, som jag tänkte kunde vara skoj kuriosa för mina läsare- och det visade att jag kommit rätt ihåg då jag googlade: vinmakaren är den svenska Markus Lundén, med bakgrund i Stockholms förnämsta gastronomiska kretsar. Han lär ska ha velat sadla om en aning, lämnat Norden och sedan gjort raketkarriär som vinmakare hos Georg Breuer, där han numera tillverkar viner också under egen etikett ”Lundén & Cie”.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *