Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin

Kvinnan och klostervinet

8 mar , 2018, 20.13 Linda Forssell

 

Idag är det den internationella kvinnodagen, då vi uppmärksammar kvinnors situation världen över. På många håll har dagen kommersialiserats och kommit att handla om att hylla kvinnligheten med blommor och choklad, men faktum är ju att dagen instiftades på politiska grunder och för att lyfta fram ojämställdheten i samhället, och att ”gratulera” någon på kvinnodagen är således inte riktigt lyckat. Att inte få lika lön för lika arbete, att inte ha samma möjlighet till utbildning, och att bli bortgift och mamma som knappt tonåring är inget att hurra för – ge hellre en donation till Unicef än att köpa den där rosen, om du vill ”fira” dagen på ett konkret sätt. Själv blev jag dagen till ära inspirerad av temat ”kvinnors kamp i mansdominerade brancher”, och vill därför lyfta upp en duktig enolog från det spanska vinhuset Codorniú.

Foto och bakgrundsinfo från ”Women Winemakers website”

Pilar Salillas studerade ursprungligen till ingenjör, men något tag på den resan tog hon emellertid också en kurs i vinprovning, och blev så entusiastisk att hon hoppade av och började istället fördjupa sig i vitikultur på Universitat Rovira I Virgili. Efter en tids praktik på olika platser, bl.a. Geyser Peak i Kalifornien, återvände hon till hemtrakterna, och jobbar nu som winemaker på Raimat, som hör till det anrika Codorniú Group. Pilar har förutom själva källararbetet också jobbat långsiktigt med Raimats miljöprogram, som inkluderar tex solpaneler, kemikaliefri skadedjursbekämpning och ett bevattningssystem som fungerar med en ”dropp-metod” istället för med elektriska pumpar. Idén bakom är att både naturen och vinerna vinner på det. Raimat har utmärkt sig både för både sina moderna vita och röda viner och för sina cavan, och var till exempel ett av de första spanska vinhusen som lanserade Chardonnay i sitt utbud. Vinet hon på bilden håller i sin hand är Anima de Raimat Tinto, 13,19€ och finns i Alkos beställningssortiment. Gillar ni det blåvita mönstret på etiketten finns det förresten även att få som tapet! En av flugorna inom marknadsföring är cross-marketing, där företag inom olika branscher slår sig ihop och såhär kan resultatet bli då ett vinhus kollaborerar med ett designföretag – en häftig tapet med mosaikmönster som härstammar från hallen i det gamla slottet Raimat.

 

Vinet här ovan är trotjänaren som hängt med ända sen 1978 – Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza, 11,18€, som på senare tid fått ett ansiktslyft i form av ny etikett. Namnet Abadia kommer från det spanska ordet för klosterkyrka, vartill jag tänker mig att rosettornamenten kan återkopplas. Druvorna som använts är Cabernet Sauvignon ackompanjerat av en typisk spansk touch i form av Tempranillo. Vinet är rätt så enkelt, men ändå ett pålitligt ha-i-skåpet-vin: balanserat, mycket mångsidigt som matvin, fylligt och bärigt men inte alls överväldigande, med en rund men fräsch gomkänsla och en lång, skön finish.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *