Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Räkor i sommarkvällen

28 jun , 2018, 14.30 Linda Forssell

 

Vitt vin och räkor är en ju helt oslagbar sommarklassiker om ni frågar mig, och i matväg finns det ganska få rätter som är både så lyxiga och så enkla att fixa fram! Visste ni förresten att precis som marken där vindruvor odlas påverkar smaken och kvaliteten på vinet, så påverkar också miljön som räkorna växer upp i deras smak – ju klarare och friskare vatten desto finare räka. Så när man talar med vinnördar om ”terroir” kanske man kunde på motsvarande sätt tala om ”merroir” för räkornas del? Ät dem naturella med ett färskt bageribakat bröd och lite aioli, blanda till en skagenröra, gör en fräsch ceviche – eller  föredrar ni dem varma kan ni woka dem hastigt med nudlar, eller vända ner dem i en krämig pasta.

Och så väljer ni ett välkylt, friskt vitt vin till så har ni en mysig middag utan desto större ansträngning! Det kunde till exempel vara en österrikisk goding, som Leth Duett 11,39€. Den är en fruktig och kokett blend av Riesling och Gruner Veltliner, som är lätt att tycka om, och som bjuder på förutom en saftig syra också toner av äppel, päron, melon och krusbär – och helhetens prisnivå är alls inte tokig heller. Ett annat ypperligt val är det portugisiska Muros Antigos, 12,29€, ett vinho verde gjort på druvorna Alvarinho, Avesso, Loureiro – här hittar ni en härligt lång och citrussyrlig smak, som passar fint också till andra slags skaldjur och lättare fiskrätter.

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *