Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rosévin

Lite svalka i hettan

17 jul , 2018, 09.54 Linda Forssell

 

Vädret är ju helt otroligt! Ja, några kanske tycker att det är otroligt jobbigt, men jag gläder mig faktiskt åt värmen. Nu är det inte läge att klaga, då vi för en gångs skull slipper huttra liksom. Kom bara ihåg att dricka tillräckligt mycket, och med det menar jag främst vatten förstås – men kanske ett glas iskall rosé utöver det sitter ganska bra nu i solnedgången? Här är ett tips på ett gott, enkelt och läskande vin som passar till många olika tillfällen: La Petite Gargotte, 9,48€, från södra Frankrike.

Vinet är gjort på den röda druvan Cinsault, som i Frankrike mest används i olika blends, men tex i Sydafrika används den ofta till endruvsvin och där kallas den för Hermitage. La Petite Gargotte betyder “det lilla haket” på franska, dvs ett litet och ofta anspråkslöst brasserie för lokalbefolkningen, ett ställe med enkel men god mat dit det är lätt att titta in för en munsbit och ett glas vin. Vinet är likaså lättillgängligt och mångsidigt, med en halvtorr men skönt syrlig karaktär som för tankarna till solmogna hallon och örtiga blomsterängar. Färgen är vackert laxröd, och som också etiketten lite antyder kan jag tänka mig att vinet gör sig finfint på kräftskivans festbord tillsammans med skaldjur, sallader och ostpajer!

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *