Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Ett vin för sjöbusar och landkrabbor

24 jul , 2018, 14.07 Linda Forssell

 

Säger er namnen Mary Read och Anne Bonny nånting? Om inte, så kan jag berätta att de var nånting så ovanligt som kvinnliga sjörövare på 1700-talet.  Ingendera av dem var särskilt lockade av att stanna hemma, kocka, städa och föda barn , så de klädde ut sig till män och mönstrade på Calico Jacks piratfartyg i Bahamas – och visade sig vara de mest orädda och blodtörstiga i hela besättningen. Jag hyser inga ambitioner om en dylik karrär, (även om jag gillar att segla) men tycker det är inspirerande med folk som struntar i normerna och gör vad de själva vill – ofta gäller det bara att hitta och ta fram de rätta förutsättningarna.

Jag fattade därför genast tycke för detta vin – lite berodde faktiskt på utseendet, men mest för druvan. Uva Pirata 14,98€, från det spanska vinodlingsområdet Valencia är gjort 100 % av Petit Verdot, som vinmakaren Vicente Gandía här valt att kalla för ”piratdruvan”. Den har nämligen ett långt förflutet som blenddruva i Bordeaux, där den traditionellt brukar få samsas med Cabernet Sauvignon och Merlot. Jag tycker dock att det är roligt att se att den klarar sig så fint på egen hand också, när den får växa i sitt eget element – får den ett soligare och varmare klimat, som i tex Kalifornien och Spanien, får den nämligen en helt annan självkänsla och ger betydligt fylligare och kraftigare viner med generösa toner av mörka bär och en hel del tanniner. Uva Pirata, som hör till Alkos beställningssortiment, bjuder även på lite kryddiga kaffearomer, björnbärssylt och en gnutta vanilj. Servera till kryddiga korvar eller grillat kött – och senare fram på höstkanten passar detta utmärkt till grytor och lammrätter.

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *