Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Vindagjämning

27 sep , 2018, 15.07 Linda Forssell

 

Nu är det dags för värmande, mustiga rödviner, jag känner det i hela min lekamen. Visste ni förresten att det i de finska vinkretsarna (en googling på svenska gav däremot inga träffar alls) uppkommit ett fenomen som kallas ”viinipäiväntasaus”, dvs vindagjämning? Det är en liten festlighet där man renar paletten med en champagneskål, och ceremoniellt lämnar det vita vinet bakom sig och övergår till den röda perioden. Jag följer själv inte kalendern för detta, men känner igen beteendet också i min egen konsumtion. Nångång i september brukar det vända, och jag övergår till att hellre korka nånting rött och fylligt, än en sval rosé eller ett läskande vitt.

Häromdagen inföll sig känslan, kanske var det i samband med att regnet slog mot rutan och jag sökte fram några ljus att tända. Då plockade jag ner en flaska från hyllan ur den populära italienska The Wanted -serien, det var en flaska av nykomlingen ”Cab”, en Cabernet Sauvignon för 12,99€ . Den var just vad jag sökte: generös, kraftig och kryddig, med småsträva, varma toner av rostat kaffe och choklad blandat med lite mörka bär och en lätt ekighet. Jag avnjöt den som den var rakt upp och ner, men prova till grillat lamm  eller kanske en viltgryta så tror jag ni hittat rätt kombo!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *