Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Viinilehti har valt Årets rödvin 2018

23 Nov , 2018, 10.25 Linda Forssell

 

Viinilehti har för femtonde året i rad valt ut Årets vin, och i år var Årets röda vin en Pinot Noir från Chile, Leyda Las Brisas Pinot Noir, 15,99€ – här kan ni läsa vad jag tycker om vinet.

Vinproducenten Viña Leydas vingårdar ligger som namnet antyder i Leyda-dalen i Chile, bara ett stenkast ifrån Stilla Havet. Havsvindarna och dimman längs kusten ger Leyda ett speciellt mikroklimat som lämpar sig särskilt väl för odling av druvor som gillar lite svalare väder, och man har märkt att både Sauvignon Blanc och Pinot Noir trivs ypperligt i trakterna. Nackdelen med området är dock bristen på vatten – på många andra håll i Chile förekommer smältvatten som rinner ner från de snöiga Anderna, men i Leyda är marken torr och solen gassande under dagarna. Detta har vingården dock löst med att bygga en konstgjord liten “biflod”, en c. åtta kilometer lång pipeline från floden Maipo. Idag har man närmare 200 hektar vingårdar, och producerar vin i tre kvalitetsklasser.

Vinmakerskan Viviana Navarrete (som dessförinnan länge jobbade för vinjätten Concha y Toro) och hennes toppviner har fått mycket beröm i internationell press, och Viinilehtis val av Las Brisas som Årets vin i Finland 2018 är välförtjänt. Vinet visar en medelfyllig och elegant nya världen-karaktär med en fin, mörk bärighet som påminner om körsbär och björnbär, och typiskt kryddiga och lätt blommiga aromer. Kombinera festligt till stekt ankbröst med en äpplig calvadossås, eller servera avkylt till mer vardagliga laxmedaljonger med potatismos.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *