Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Naughty or nice?

30 Nov , 2018, 13.55 Linda Forssell

 

Det är många som går runt och reflekterar över det gångna året, och huruvida snällheten har räckt till – ni vet ju vilken dag som är på kommande? Och nej, jag menar inte domedagen, utan julafton såklart. Annat var det för brittiska busar i slutet av 1700-talet och under hela 1800-talet, de behövde minsann inte gå runt och vånda sig och fundera hit och dit i ovisshet, utan där var det raka puckar: deportering till Australien var vad som väntade. Detta gällde en lista på 19 olika i förhand fastställda brott, och straffet var antingen döden, eller ”bestraffning genom transportering”, dvs en enkelbiljett till andra sidan klotet.

Resan till det nya landet var lång och farlig och många av de dömda resenärerna omkom på vägen dit. För de mest hårdnackade fångarna, de som verkligen lyckades ta sig hela vägen till Australiens kust väntade en helt ny värld. De var pionjärer i en straffkoloni, och tillsammans skapade de sig nya liv och byggde upp en helt ny tillvaro. Det här landet blev sedermera en av världens viktigaste vinkontinenter, och  ”19 Crimes”  -vinerna vill nu på sitt sätt ge fångarnas tragiska öden en röst. Varje flaska pryds nämligen av ett fotografi på en verklig brottsling, och på korken avslöjar en textrad vilket av de 19 brotten som begåtts.

Bild: Viinimaa

19 Crimes Red Wine 2017, 12,48€ pryds av John Boyle O’Reilly, en journalist och poet med irländska rötter. Han dömdes 1867 för landsförräderi och bestraffades med deportering. Under den omskakande resan till Australien skrev han ett antal dikter om sina upplevelser, och väl framme i det nya landet skickades han till ett fångläger i Bunbury, där han inledde en romans med Jessie Woodman, som var polismästarens dotter. Detta var ju inte det smartaste av drag, och efter att ha hamnat i (ännu mer ) trubbel fick han oväntad hjälp av en katolsk präst, som hjälpte honom att fly. Flykten involverade en våghalsig roddbåtsfärd på Indiska Oceanen, skepp som inte ville ge honom skjuts, och slutligen en landstigning på andra sidan jorden, i New York i Amerika.

 

Bild: Viinimaa

Nåväl, vi kan lämna John åt sitt öde (han gifte sig, bildade familj och levde lycklig i Boston tills han en dag dog, fridfullt sittande i en stol i sitt arbetsrum år 1890) och gå över till själva vinet: Det är fylligt och runt till karaktären, och gjort på druvorna Shiraz, Grenache och Mataro. Doften av vanilj är inbjudande, och smaken bjuder på varma aromer av blåbär, choklad och cederträ. En viss restsötma gör vinet lättdrucket och vardagligt – testa till pizza, pasta och andra rejäla men enkla rätter.

 

PS: Ladda ner gratis-appen ”Living Wine Labels” för att via telefonen få se etiketten vakna till liv, och höra John berätta sin story själv!

 

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *