Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Vintips till julbordet

21 Dec , 2018, 14.43 Linda Forssell

 

I juletider finns det helt tillräckligt med saker att stressa för, så här kommer goda nyheter: dryckerna till julmaten behöver inte vara en av dem! Faktum är nämligen att det traditionella nordiska julbordet är uppbyggt av en sån mishmash av smaker, strukturer, och kryddor, att det inte finns nåt vin som skulle passa perfekt till allt. Med tanke på att det egentligen ganska långt är ”bonde-mat” och medeltida festmat vi fortfarande äter, så vore det mest logiska att satsa på nån god öl. Då måste jag emellertid be er förflytta er till nån annan blogg, för öl ligger dessvärre en bit utanför mitt eget expertisområde.

Mitt råd är alltså att ta ett vin ni gillar, bara. Övertänk inte. Men om ni nu ändå klickat in er hit för att få lite vägledning i er stora nöd, så ska ni inte behöva bli besvikna, utan jag ska bjussa er på några hyfsade julvinstips ändå!

 

bild från pinterest

Alexander Gysler Kammerton Weinheimer Riesling Trocken 2016, 19,90€ : med detta vin slår man alla flugor i en smäll – ett härligt friskt och elegant vitt vin, som dessutom har den fantastiskt tacksamma egenskapen att den med sina citrussyrliga, lite kryddiga toner fungerar bra med både fisken och skinkan. Och inte nog med det, det är dessutom ekologiskt och biodynamiskt odlat, och lämpar sig också för veganer!

Jules Bernolin Beaujolais 2017, 10,99€ : ett annat mirakelvin, som passar med både laxen och grisen (laxen är tillräckligt fet, för att vara fisk, och skinkan är tillräckligt mager, för att vara kött). Two in one! Som alla andra beaujolais-viner ruinerar detta inte den kanske redan ansträngda decemberbudgeten, är ganska lätt, och bjuder på en trevlig rödavinbärskaraktär och lite kryddiga toner i avslutet. Servera en aning avkylt för bästa upplevelse, och pröva för all del även till lutfisken.

-Vad vore julen utan julgodiset? Inget, om ni frågar mig. Jag vill njuta av choklad, nötter och mjuk pepparkaka (och gärna en stunds lugn och ro) under tiden barnen pysslar på med sina nya julklappsleksaker. Då passar inget bättre till, än en madeira med juliga smaker – fikon, dadlar och choklad, mums! Prova t.ex. Blandy´s 5 year old Bual, 15,98€.

God jul på er kära bloggläsare!

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *