Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Nytt och naturligt

23 jan , 2019, 13.28 Linda Forssell

 

En timme från Wien ligger Österrikes soligaste vinregion Burgenland, varifrån familjeföretaget Meinklangs viner kommer. De tre bröderna Michlits äger gården tillsammans, och kring 800 kor, grisar, hästar och hönor lever där i symbios med vinodlandet. Istället för en vingård brukar familjen beskrivande välja att tala om sin vinträdgård. Lucas sköter djuren, Hannes kör traktor och Werner driver själva vinodlingen med sin fru Angela, som är gårdens vinmakare. Meinklang arbetar enligt biodynamiska principer (vilket kort innebär att de strävar till ett ekologiskt, holistiskt kretslopp mellan jord, växter och djur – läs mera ingående, och häpnadsväckande hehe, här: Wikipedia), och de druvor som mest odlas är de för regionen typiska Zweigelt och Blaufränkish på den röda sidan, och Grüner Veltliner och Muskat för de vita.

Häromdagen provade jag en flaska av deras s.k. naturvin (en filosofi som kort handlar om att låta vinet ”bli som det blir” med minsta möjliga påverkan utifrån, ingen tillsatt jäst/socker/syra etc) Burgenland White, som nyss kommit till Alko och kostar 14,98€. Vinet är  gjort på 50% Grüner Veltliner, 40% Welschriesling, 10% Muskat, och är ett mycket sympatiskt vardagsvin – lättdrucket och friskt, men inte utan personlighet och finess. Helheten är lyckad -syrligt saftig och aromatisk, med en skön finish som bjuder på lite peppriga och apelsinpåminnande aromer.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *