Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin,Rosévin

Kvinnodagsbubbel

8 mar , 2019, 17.03 Linda Forssell

 

Den åttonde mars uppmärksammar vi kvinnodagen – och ja, jag gör en poäng av att använda andra ord än ”fira”, eftersom det handlar om en politisk dag, som lyfter fram mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors situation världen över. Jag har svårt att tacka när nån slänger ur sig ett ”grattis” idag, och kämpar för att hålla tand för tunga medan jag tänker på att det är jämställdhet i samhället det gäller, inte en födelsedag. Vill man högtidlighålla den här dagen är det såklart fritt fram, men gör det genom att tex ge en slant till Amnesty eller Unicef.

bild lånad av netflorist.co.za

Nu är ju detta dock en vinblogg, så ett visst mått kommersialism får ni ändå dras med – men för den som vill höja en skål för systerskapet eller den fortsatta kampen kan jag tipsa om exempelvis Pongrácz Rosé Brut, 16,19€ från Sydafrika. Det här bubblet är otroligt gott och prisvärt, vilket alltid är det viktigaste kriterierna för mig då jag skriver här i Korkat-bloggen. Både doft och smak för tankarna till smultron, körsbär och hallon, men också syrligare frukter såsom blodgrape och lingon, samt lite örtighet och apelsinsyrliga toner skymtar i bakgrunden. Stiligt och balanserat hela vägen, och super till allt från skaldjur till pizza bianco!

bild lånad av Viinimaa

Och som grädde på moset och detta tips ”clou” så är det ju faktiskt gjort av en skicklig kvinna, Elunda Basson – det är bl.a. tack vare hennes idoga arbete som méthode cap classique* vunnit mark ute i världen. Detta var min lilla éloge till henne och alla andra duktiga kvinnliga hantverkare där ute i den mansdominerade vinvärlden, heja ni!

* sydafrikanska mousserande viner gjorda enligt samma metod som champagne (med en andra jäsning på flaskan) och oftast på samma druvor. Pinot noir och chardonnay är de vanligaste, ibland förekommer också chenin blanc och pinot meunier. Dessutom ska vinet vila minst 12 månader på sin jästfällning i flaskan, vilket är längre än för både cava och crémant.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *