Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rosévin

Vin i videkisstider

4 apr , 2019, 15.11 Linda Forssell

 

Gumman Tö, vårens hjälpgumma vi minns från Elsa Beskows bok ”Olles skidfärd”, kämpar på därute nu, och snart tror jag minsann hon är på det vinnande laget. Jag smakade på våren ur en flaska häromdagen, och tänkte dela mitt tips med er: Cap au Sud Rosé, (14,99€) heter vinet, och kommer såsom alla de bästa roséerna från södra Frankrike.

Producenten Cazes är känt sen länge som Frankrikes, om inte Europas största biodynamiska odlare, men detta vin är även ett s.k. naturvin, dvs gjort med minimal mänsklig påverkan – naturlig jäst, inget svavel, ingen filtrering eller klarning etc. Druvblenden är Syrah och Grenache, och vinet är torrt och generöst, med massor av syrliga röda bär – tänk er röda vinbär, tranbär och lite omogna hallon, och ett långt och fräscht avslut. Avnjut det för att fira solens återkomst på terrassen, eller tillsammans med nånting lätt och vårigt. Kanske en vegetarisk pizza eller en kycklingsallad med sparris och andra primörer?

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *