Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Hipstervinet från Västra Nyland

9 sep , 2019, 09.23 Linda Forssell

 

Druvor från Österrike, vineriet i Fiskars och en brittisk winemaker – där har ni ingredienserna till Noita Riesling 2018.

Jari Leinonen och Simon Mc Cabe, duon bakom Noita Winery, köper alltså in de ekologiskt odlade Rieslingdruvorna från Österrike. Deras ambition har från början varit att göra vinerna på ett så naturligt sätt som möjligt, och därför tillåts de vilda jästerna som naturligt finns på druvornas skal att börja jobba redan under transporten upp till Finland. I naturvin tillsätter man inte jäst, sulfiter, syra eller socker, och man klarar inte heller vinerna, vilket gör att de ser lite grumliga ut. Slutprodukten kan därför variera från gång till gång, och ibland kan de upplevas som ganska udda jämfört med konventionella viner, medan de likväl kan vara fascinerande, unika och mycket goda. 

Killarna på Noita kan klappa sig på axeln vad gäller sitt vin tycker jag. Noita Riesling 2018, 27,97€, är ju ingen vanlig riesling precis, men ett skojigt och fräscht vin med starka drag av grapefrukt och krusbär och en hög syra som för tankarna till suröl av hantverkstyp. Avnjut som sådant, som en kuriositet, eller prova med nån ordentligt syrlig mat – tex lax med en rejäl skvätt citrus (jo, det är så det funkkar: surt + surt = mindre sur helhetsupplevelse, konstigt nog!).


Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *