Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Öst-europeiskt på bordet

7 feb , 2020, 10.30 Linda Forssell

 

Inspirerad av mitt förra inlägg (omedvetet, vill jag påstå) så köpte jag med mig ett ungerskt vin på Alko sist jag var där. Jag hade bett försäljaren tipsa mig om nåt kul, och så kom hon med ett italienskt vin samt ett ungerskt, och eftersom jag inte kunde bestämma mig tog jag båda. Italienska står ännu på hyllan, men det ungerska är testat – och godkänt!

Hetényi Tábornok Kékfrankos 2017, 13,99€, må vara lite jobbigt att uttala, men går utmärkt lätt att dricka! Ungerskt vinmakeri har tydligen utvecklats sedan det dracks Egri Bikavér, tjurblod, back in the day – det är jag som inte hängt med i svängarna. Blev faktiskt ganska imponerad av det här saftiga och kryddiga vinet, som är gjort på druvan Kékfrankos (också känd som Blaufränkish på andra håll i världen). Det bjuder på ett sting av röda bär, samtidigt som det är elegant, lite blommigt (violer?), rätt fylligt och välbalanserat, med distinkta kryddiga lakritstoner i avslutet. Perfekt till en värmande risotto eller kanske renskav med lingon. Mums!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *