Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin

Bubblig valborg!

27 apr , 2016, 21.57 Linda Forssell

 

Krokusarna blommar, fåglarna kvittrar och butikerna svämmar över av paljetthattar, serpentiner och folieballonger stora som hus – med priser därefter. Jag noterar också att sockermunkarna börjar få överhanden mot de mer klassiska, dammiga struvorna, och inser att det är hög tid att sätta skumpan på kylning, för valborg är åter runt hörnet.

Vappen och första maj kännetecknas av en uppsluppen stämning, och få är de människor som väljer att lägga ner timtal i köket då – i motsats till många andra högtider. Inte heller håller man lika hårt på traditionerna kring de specifika rätterna, utan det är picknickmat, knytkalas och bufféer som gäller i många hem. Är man lagd åt det noggranna hållet kan det orsaka huvudbry vid dryckesvalet, men å andra sidan kan man också se det som nånting positivt. En varierad uppdukning av godsaker, med allt från salt sill och krämig potatissallad till feta korvar och kryddigt kallskuret lämnar en hel del spelrum åt dryckerna, och själv tycker jag stämningen är det viktigaste då, inte en eftersträvan till smakernas perfekta harmoni. Och då riktar man naturligtvis lämpligast stegen mot bubbelhyllan, för vad höjer väl festhumöret bättre än en kall, mousserande skål?

dfa92166-0af5-4b39-9098-705b616b9d30

 

Urvalet är generöst, men här följer några beprövade trotjänare och några nyare bekantskaper, alla prisvärda och festliga.

  1. Codorníu Selección Raventos Brut, 12,99 €, Spanien. En snyggt förpackad cava i lätt, fräsch stil med torra, syrliga toner av omogna äppel och citron. Ihållande jämna bubblor som bidrar till den pigga helheten! Mycket gott kvalitets- och prisförhållande, och passar fint till plockmat.
  2. Abrau-Durso Demi Sec Russian Sparkling Wine, 12,74€, Ryssland. En klar ögonbrynshöjare och samtalsöppnare – den otippade druvblandningen (Aligoté, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling) ger i den här tappningen ett halvsött och smakrikt bubbel som lämpar sig väl till bufféns söta rätter.
  3. Louis Massing Reserve Brut, 27,50€, Frankrike. En av de förmånligaste äkta champagnerna på Alko, som trots priset är välgjord och behaglig. Lättillgänglig och lite rund i stilen, bra balans mellan frukt och torrhet. Kan lätt serveras genom hela festligheten!
  4. Billecarte-Salmon Brut Reserve, 40,90€, Frankrike. Har kallats för ”tvärflöjten i champagneorkestern” och visst förstår man det – den klingar högt och klart, och är i en klass för sig. Stilig, frisk och med intressanta nyanser av grapefrukt och aprikos gör den sig utmärkt som solist och välkomstskål när gästerna samlats.

Förresten, om ni planerat korka fler än en flaska skumvin, så tycker jag ni gott kan börja med den finaste. När ni avnjutit den och aftonen lidit vidare kan ni övergå till en enklare sort – smaklökarna kommer att tacka er i takt med att de trubbas av. Njut nu av festligheterna och solskenet och kom också ihåg att städa upp ert skräp!

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *