Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Våren på flaska

4 maj , 2016, 09.43 Linda Forssell

 

Jag talade här i förra inlägget om vårens ankomst, om solsken och fågelkvitter* – och jag tar mig friheten att fortsätta på det temat. Vad annat kan man efter dehär varma, fina dagarna vi äntligen förunnats?

Veckans snabba tips får därför bli en nyhet på Alko, en 5,49€ halvflaska med spanskt vitt, som heter Viña Albali Verdejo Rueda.  De flesta förknippar kanske producenten med prisvärda, pålitliga men kanske inte så spännande rödviner från Valdepeñas – men dethär kommer från Rueda, knappa 200 km nordväst om Madrid. Området är mest känt för just sina vita viner gjorda på Verdejo-druvan, vars karaktäristiska fräschör med örtighet och hög mineralitet framträder också här.

 

IMG_1258

 

Citron, ananas och rå persika, tänker jag då jag häller upp vinet till den lime-syrliga avocadopastan med kryddig koriander, som jag serverar till middag. Andra alternativ på bordet hade kunnat vara en kycklingsallad, eller kanske sikfiléer med sparris och liknande vårprimörer. Den lilla flaskan räcker för övrigt fint till en mitt-i-veckan-middag för två personer.

 

* kuriosa: purpurhägern på etiketten lär vara en sällsynt gäst på våra breddgrader, men häckar gärna längs Duero-flodens dalar.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *