Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Mousserande vin

Mamma lilla mamma…

7 maj , 2016, 13.31 Linda Forssell

 

Frågan som följer behöver då verkligen inte denna söndag, för jag ler åtminstone stort varje morsdag!

Det tisslas och tasslas, det hyssjas och slamras om vartannat i köket, och kaffedoften sprider sig sakta i hemmet. De egenhändigt tillverkade skatterna överräcks stolt av klibbiga små barnhänder, varpå det hoppas och studsas i sängen (tills nån oundvikligen stöter sig) och det är dags att masa sig upp till ett färdigtdukat frukostbord där maken till all lycka brukar ha huvudansvaret. Nej jag är då inte svårflörtad på morsdag, och det här konceptet följs och uppskattas varje år hos oss.

Min egen mamma (världens bästa, alla kategorier!) besparar jag däremot från mina konstnärliga alster. Varuhusen lockar oss visserligen att inskaffa allt från dyra pashminasjalar och parfymer till dammsugare och nya kastruller till mor, men själv flaggar jag gärna för gåvor av mindre materiellt slag, gärna ät- och drickbara. Så vi packar bilen och ger oss ut på roadtrip för att besöka våra mammor. Tid tillsammans är dyrbart, och en bubblande skål tillsammans med en tårtbit eller bakelse är nånting jag skulle unna oss varje dag om inte avstånden (och jeanslinningen) satte punkt för såna excentriskheter. Men på morsdag, då smäller korken äntligen för att hylla den klokaste och mest kärleksfulla och generösa kvinna jag känner, min absoluta förebild och ständiga stöd.

 

IMG_1284

 

En dag som denna kan nånting rosa i glaset kännas festligt. Prova exempelvis Ridgeview Fitzrovia Rosé Brut för 34,60 € – en veritabel överraskare från England, som vid provningar lätt lär ska förväxlas med äkta champagner till och med av fransmännen själva. Torr, med röda vinbär, hallon och rostat bröd i snygg förpackning och bra pris. Min personliga favorit Taittinger Prestige Rosé Brut för 59,90 € håller stilen år efter år, och bjuder på frisk och mycket fruktig smak, med krämig mousse och subtila toner av vildhallon och jordgubbar och en liten släng av blodgrape mot slutet. Dessa två fungerar igenom hela brunchen eller lunchen, men för den som inte är så förtjust i riktigt torra viner så vill jag lyfta fram ett förmånligt australiensiskt alternativ, som heter Yellowglen Pink, 9,99€. Detta passar bra som glad sällskapsdryck och känns modernt och välbalanserat, med pigga syror som uppväger mot de lite sötare bärtonerna.  Och slutligen, för den vars godistand värker, kan jag tipsa om Platino Pink Moscato, 6,99€. Här är det karamelliga inslag som gäller; tropisk frukt, apelsin och fläder. Med tanke på sötman bör man tänka på att kyla vinet riktigt ordentligt innan servering!

IMG_1292

 

Jag önskar alla en fin dag, och låter Topelius ord avrunda:

Var finns en kärlek, som intill döden,
står oförändrad i alla öden,
som likt Guds ängel övervakar
och fordrar intet, men allt försakar?
På denna jorden finns endast en:
en moders kärlek är det allen.

 

 

 

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *