Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Vitt vin

Smakernas symfoni

13 maj , 2016, 08.04 Linda Forssell

 

Det roliga med viner är att man lär sig så mycket nytt hela tiden, trots att man hängt med en tid redan. Häromdagen fick jag till exempel prova en för mig helt obekant druvsort, Symphony. Jag var tvungen att googla den, och det visade sig att den är rätt okänd utanför Kalifornien. Den är en korsning av Muscat d´Alexandrie och Grenache Gris, och har tagits fram av doktor Harold Olmo, professor emeritus på avdelningen för vitikultur och eonologi på University of California i Davis. Han började utveckla den redan på 1940-talet, men det dröjde ända till 1980-talet innan den patenterades och började odlas kommersiellt. Det låter i och förs sig som att utvecklingsarbetet hållit på rätt länge, men betänk då att de flesta ädla druvsorter idag går tillbaka till antikens rom och grekland, så i jämförelse är detta ju nånting hypermodernt! Namnet lär ska komma från då en av forskarna fick prova det första färdiga vinet, och utbrast att det ”är som en symfoni av aromer och smaker”.

IMG_1337

Påskliljan har jag inte lyckats klura ut ännu

 

Dagens vin, Obsession Symphony 2014, 13,90 €, är en rykande färsk nyhet i Alkos sortiment. Först bedömde jag det som en aning intetsägande, men ändrade mig då jag märkte hur det kom till sin rätt med en portion kryddig falafel och couscous vid sin sida. Den påtagliga, lite exotiska fruktigheten och sötman i vinet, tillsammans med en bakgrundston av ingefära passade som handen i handsken med den kryddstarka maten, och hettan i maten dämpade i sin tur vinet något så att det inte upplevdes som alltför sött. Kom också ihåg att servera det tillräckligt väl avkylt, så bibehålls det uppfriskande, aromatiska helhetsintrycket.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *