Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Livets sav

20 maj , 2016, 15.21 Linda Forssell

 

Prisvärda allround-viner är vad som efterfrågas flitigast då folk rycker mig ärmen och ber om tips, så idag ska jag rekommendera er följande: Savia Viva Familia Tempranillo, 8,59€. Någon kanske tycker att namnet låter bekant, men känner inte igen flaskan på bilden – det beror på att designen bytts. Den tidigare ganska monokroma etiketten med en stor droppe på har bytts ut till en färgrann historia i seriebilds-stil. Inget esteten direkt jublar över, men om man känner till berättelsen bakom har man lättare att uppskatta förändringen.

saviaviva

 

1971 gifte sig nämligen Joan and Maria Àngels Cusiné, och åkte strax därefter iväg på honeymoon till skandinavien. När de kom till Finland blev de väldigt förtjusta i de vackra landskapen, människorna och till och med i maten (muikkor och renkött omnämns särskilt), och när deras första barn föddes nio månader efter hemkomsten fick landet en särskild plats i deras hjärtan för all framtid. Idag, över 40 år senare, finns det flera av familjens viner att köpa i Alko, och det röda jag nämnde just är ett av dem.

Producenten Parés Baltà bedriver ekologiskt jordbruk i Penedés 55 km utanför Barcelona, och är sedan 2004 ekocertifierade. Får strövar fritt i vingården och håller efter lövverket och äter druvor, och det naturliga kretsloppet för gödsling är ett faktum. Själva vinet är välgjort och förvånansvärt förmånligt. De jordnära aromerna är framträdande, men balanseras av mörka bär och en angenäm rondör. Ett ”bra-att-ha-i-skåpet” vin, som lätt matchar allt från vardagliga kötträtter till ostbrickor och tapas.

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *