Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Ett trevligt läppsvid

25 maj , 2016, 07.53 Linda Forssell

 

Denna veckas snabbtips kommer här: Gérard Bertrands ”Picpoul de Pinet” (uttalas pikpol dö piné)  för 12,95€ – ett torrt, lätt mineraliskt, fräscht syrligt vin med lite pärontoner i bakgrunden. Super till grillad fisk och skaldjur! Jag brukar själv servera det till en kräftstjärtspasta med dill och smetana, och tyckt att det varit rätt lyckat.

Årgång 2014 finns i en butik nära dig!

Picpoul är förresten en skoj och lite ovanlig druva, som förekommer både som blå, grå och vit, och mest i Languedoc, varifrån också det här vinet kommer. Namnet lär ska betyda ”svider på läpparna”, eftersom druvorna ger vinet påtagligt höga fruktsyror. Traditionellt har den blandats med andra druvor, och till och med varit på väg att försvinna helt, eftersom den är mycket känslig för mjöldagg, phylloxera och andra angrepp i vinfälten. Numera vet man att Picpoul trivs bra i sandjordarna i tex Pinet, och också Étang de Thay väster om Montpellier, samt att den också förekommer i nordöstra Spanien, på Balearerna och Portugal. Såvitt jag vet är dock detta den enda renrasiga picpoulen på Alko, så värt att testa om ni vill vidga vyerna!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *