Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin,Vitt vin

Sommar och sol, grill och galej

22 jun , 2016, 22.05 Linda Forssell

 

Det har utlovats fint midsommarväder för en gångs skull, och jag gissar att rätt många av oss planerar att kånka fram grillen ur förrådet. Vad man än väljer att lägga på sin grill kan det bara bli bättre med ett gott vin till. Vissa är traditionella och håller sig helst till biff och korv, medan andra modigare lagda kan göra utsvävningar med kalvnjure (som lär ska vara otroligt gott just på grillen), exotiska skaldjurspett eller kryddiga chicken wings. Jag tycker mig ha märkt att viner från varma klimat ofta är ett bra val till grillat – deras fruktiga, runda och solmogna aromer kompletterar det lite rökiga och robusta stråket i grillsammanhang.

FullSizeRender (1)

Här kommer ett vitt och ett rött jag testat och gillat:

Vinet Chateau Ksara Blanc de Blancs för strax under 14 € kommer från den forna hash-odlingsdalen Bekaa, liksom de flesta andra libanesiska viner. Här hos oss är den mest kända producenten säkert Chateau Musar, men Chateau Ksara kommer som god tvåa med landets största export. Jag har alltid gillat libanesiska rödviner, och vet faktiskt inte varför det tog mig så länge att skaffa hem en flaska vitt. Det är en blandning av Sauvignon Blanc, Chardonnay och Semillon, och är väldigt citronigt, kryddigt och fylligt utan att kännas för tungt. Som en liten kuriositet kan jag berätta att vinerna lagras i naturliga grottor i kalkstensberget och utgrävda gångar som upptäcktes under romarnas tid. Enligt legenden hittades grottorna när en räv jagades av några hundar under en romersk jakt. Räven försvann plötsligt ner i en klyfta och undkom i grottsystemet, och den rävens räddning har idag blivit en av Chateau Ksaras allra största tillgångar – utanför grottorna, i själva dalen stiger temperaturerna lätt upp till 30-strecket, medan det inne i grottorna stannar kring 11-13 grader året om.

Ett mustigt rött shiraz-vin från Australien – Plan B. Med sin lilla skvätt av tempranillo-druvor (5%) är den fylld av varm vanilj, mörk frukt och bär, utan att vara syltig. Perfekt till lite fetare, robustare köttbitar från grillen, liksom också till viltfågel, anka och lagrad ost, eftersom proteinerna i kött och ost dämpar strävheten i ett kraftigt vin som detta. Namnet lär ska komma från vinmakarnas filosofi ”alla behöver en plan b, eftersom den oftast är mycket roligare än plan a.”.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *