Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rosévin

Kvartett i rosa

10 jul , 2016, 22.45 Linda Forssell

 

Jag fortsätter undersöka monopolbutikens lilla rosa hylla i min jakt efter någon representant som skulle sticka ut ens lite från mängden, men noterar att jag fortfarande gillar Neiss bäst (klicka här för ifrågavarande recension).  Dessa kandidater är dock inte fy skäms, utan väl trogna den lätta, somriga stilen som är så typisk för de flesta roséer vi uppskattar.

IMG_0487

 

Pluma Vinho Verde Rosé 2015 , 7,98€, är ett enkelt, fräscht, lätt pärlande portugisiskt vin, med ett skönt stråk av grapefrukt och röda vinbär i gommen. Kyl ordentligt och njut av det en varm dag!

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2015,  9,99€, är en chilensk, pålitlig go-to rosé, och även denna årgång levererar en läskande fruktig smak med god längd, fylld av syrliga svarta vinbär och en välgörande örtighet. Matcha till grillad kyckling och annat ljust kött.

Deep Roots Rosé,  12,49€,  är ett tyskt Rheinhessenvin gjort på Portugieser-druvan, som namnet till trots inget har med Portugal att göra, utan härstammar från Donau-regionen i Österrike. Resultatet är äppelfriskt med svaga kryddor och lite mineral i eftersmaken. Prova som aperitif eller till en matig räksallad.

Stadlmann Rosé St. Laurent, 12,99€, ett ekologiskt odlat rosé från Österikes Termenregion, där St. Laurent förekommer som lokal röd druva. Munkarna har odlat druvor för vin där sedan tidigt 1000-tal, och namnet kommer från heta källor där de gamla romarna byggde bad, termer. Vinet är det klart intressantaste av dessa fyra – det har en subtil skärpa de övriga saknar, samtidigt som det är balanserat och friskt. Röda bär, gröna toner av krusbär, en gnutta syrlig citrus ger en välavvägd helhet, som dessutom känns mycket prisvärd.

 

, , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *