Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

En upplevelse

13 aug , 2016, 22.16 Linda Forssell

 

Min guddotter blev student i våras, och efter lite funderande kom jag fram till att hon säkert skulle få en mängd materiella gåvor i form av smycken, böcker och pengar av den övriga klanen, emedan vi inte så ofta haft tillfälle att göra nånting tillsammans, hon och jag. Jag nappade därför på ett erbjudande från en av stans mest välrenomerade restauranger, och bjöd henne med mig på en vinprovning.

Upplägget var alltså planerat för att också passa nån som inte ännu är fullt så bevandrad inom gastronomi eller oenologi, och just denna lilla pedagogiska knorr gjorde att det kändes fullkomligt legitimt att locka med sig en ung människa på denna fördärvets ljuvliga väg. Denna lätt regniga augustidag var dagen så kommen, och vi traskade glatt iväg till Muru, där vi blev varmt välkomnade av personalen. 

FullSizeRender

 

Framför oss dukades det upp en rad vinglas – två för vita, två för röda och ett för ett sött dessertvin. Vinerna var sinsemellan av aningen olika natur, varierande i fyllighet, syra och tanniner, och för att lägga märke till hur deras karaktär förändras i samspel med vad som serveras till fick vi prova dem med ingredienser som representerade de fem grundsmakerna. Honung, salt, chorizo-korv, rå tomat och en citronskiva var verktygen vi fick, och det var intressant att se hur smaksinnet verkligen påverkas av till synes små saker. Ett vin som kändes närmast strävt och vattnigt då det avnjöts med endast rå tomat (umami) kändes genast betydligt mer harmoniskt då tomaten beströtts med en liten nypa salt. Det söta dessertvinet i sin tur förlorade all sin rondör och charm efter några droppar citronsaft, men återfick snabbt balansen med hjälp av lite honung.

 

FullSizeRender_2

Förutom denhär praktiska övningen i hur man lämpligen matchar rätt vin med rätt maträtt fick vi också höra om hur en vinflaska öppnas på korrekt sätt, vad man ska tänka på då man är värd eller värdinna för ett större sällskap, varför det finns så många olika formers och storlekars vinglas, och varför ett vin med fördel kan dekanteras – till och med champagner! Som överkurs fick vi också veta att det förvisso även finns skillnader mellan vatten – lätt kalkigt Evian-vatten och porlande Pellegrino-vatten med sin underliggande sälta kan lyfta fram vitt skilda element i maten, och i New York arbetar de facto världens första vatten-sommelier med just sånt här finlir. Här kan jag höra någon fnysa vid tanken, men rätt fascinerande är det ju.

IMG_0915

Efter alla våra vedermödor av det överväldigande informationsflödet och smaklökarnas gymnastiserande serverades vi till sist en utsökt trerätters lunch, där vi kunde begrunda de nyvunna lärdomarna och njuta av synergierna de medförde. Jag var ju onekligen mycket nöjd över att ha gett den här trevliga presenten, eftersom det slugt nog inkluderade undertecknads eget deltagande, men jag tror faktiskt att också den nybakta studentskan hade en trevlig lunch, samt att hon tog med sig hem i bagaget några användbara tips för framtiden – vilket var hela poängen med gåvan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *