Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin,Vitt vin

Stjärnglans och rock n roll

4 okt , 2016, 16.02 Linda Forssell

 

En katt bland hermelinerna -så har Charles Smith beskrivits, den självlärde vinmakaren med lockig Robert Plant-kalufs, jeans och mörka solglasögon som tidigare var rockbandsmanager innan han sadlade om och började med vintillverkning. Vinerna är inte sämre än sin herre, och med fantasifulla namn och tuff design (som Levi Strauss tidigare designchef Rikke Korff står för) väcker de minst lika mycket uppmärksamhet – med all orsak.

Kuriren hämtade några prover häromdagen, och jag kan inget annat än att konstatera att Smith nog kan sin sak, och att detta förvisso skiljer sig från trenden där kändisar som Johnny Depp, Gérard Depardieu, Brad Pitt och Angelina Jolie (vad händer förresten nu med deras vingård då de ska skilja sig…?) shoppar sig ett vinslott på franska landsbygden utan att kanske riktigt veta vad de ger sig in på. Charles lär däremot ska sköta sina 250 hektar själv, med hjälp av en assistent, och hans ambition är att göra välgjorda, druvtypiska viner till folket.

IMG_0005

Både The Velvet Devil Merlot, som nyss landat i alkos hyllor, samt Eve Chardonnay, som finns i beställningssortimentet, är bra exempel på generösa, lättdruckna viner i amerikansk stil. Washington State är den näst största vinproducerande regionen i USA, och och har ett svalare klimat än Kalifornien, och bägge vinerna kändes fylligt fruktiga, med en balanserad syra i ryggraden som de svala nätterna säkert inverkat till. Merlot´n bjuder på mjuka, silkiga tanniner och mörka, lite söta bär, och skulle sitta fint med t.ex. en pulled pork -burgare med lite rökig sås och pommes frites. Chardonnay´, i sin tur kändes modern och fräsch, med en subtil tropisk smak blandat med lite honung – prova till en örtig lax med en skvätt citron eller lime, det borde passa ypperligt till.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *