Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

En skatt i dubbel bemärkelse

12 okt , 2016, 11.03 Linda Forssell

 

Jag stötte på det här vinet för första gången för några år sedan då jag i sällskap av Madeleine Stenwreth gick runt i Gräsvikens Alko och funderade på viner till en provning. Madeleine är en internationellt erkänd vinexpert, master of wine och omtyckt föreläsare , och jag kände mig väldigt tacksam över att få jobba med henne – och förväntade mig se lite dyrbarare buteljer från den gamla vinvärldens klassiska disktrikt landa i inköpskorgen. Jag blev dock glatt överraskad av hennes fördomsfria och nyfikna attityd, som ledde till en sluträkning bestående av både högt och lågt, billigt och dyrt och från all världens hörn. Det är ju de facto så man lär sig, inte genom att automatiskt greppa den gamla, trygga trotjänaren, utan genom att våga sig på nåt nytt. Ibland förlorar man, ibland vinner man – och den här gången var vi eniga om att vi hittat något av en skatt.

IMG_0100

Etiketten, där ett äkta fotografi blandats med en målning

La Garnacha Salvaje de Moncayo, är ett fynd för sina knappa 10€. Vinet är med i ”Proyecto Garnachas de Espana”, som går ut på att lyfta fram den här specifika druvsorten, som anses vara en del av det spanska kulturarvet. Den har tyvärr lidit av ett bristande intresse hos konsumenterna under de senaste årtiondena, vilket nu försöker åtgärdas bl.a. genom dethär projektet. Syftet är att söka upp gamla, bortglömda vingårdar i olika delar av Spanien, och göra viner till den moderna vindrickaren, där druvans väsen och terroirens grunddrag bäst träder fram.

La Garnacha Salvaje de Moncayo kommer från Aragonien i nordöstra Spanien, där bl.a. Pyrenéernas högsta toppar finns. Vinet har fått mogna några månader på fransk ektunna, och visar en skön balans mellan fräschör av syrliga tranbär och röda körsbär, runda tanniner och slutligen en gnutta söta kryddor som ger ett behagligt djup i smaken. Avnjut som det är, gärna lite svalt, eller prova med charkuterier (tänk smakrik lammkorv, eller kanske en bit kryddig chorizo) och andra tapasrätter.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *