Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Höstlovsvinet

19 okt , 2016, 10.22 Linda Forssell

 

En bra höstvin är som en ylletröja, stort och värmande, och särskilt skönt när det känns lite ruggigt ute. Här tipsar jag om ett förmånligt och omtyckt, lite ripasso-liknande vin, som gör sig perfekt i den påsmygande oktoberkylan. Vinet är alltså gjort enligt apassimentometoden som innebär att vinet får genomgå en andra jäsning med en tillsats av noga utvalda, torkade och lite russinliknande, högkoncentrerade druvor*. I smaken betyder detta ofta en välkommen rikedom, en komplexitet och ett visst djup.

1

En koncentrerad italienare

Vinet ifråga heter Antiche Terre Solo Passione Appassimento Rosso, och kostar strax under tian på Alko. Det är gjort på druvorna Corvina, Rondinella (två av Venetos klassiska druvsorter) och en liten skvätt Cabernet Sauvignon, och smaken är egentligen mer rustik än bärig – de kryddiga aromerna av kanel och lakrits jämnas ut av subtila toner av läder, trä och lingon, och för tankarna (lämpligt inför det stundande höstlovet!) till stall och skog. Vinet är mångsidigt, och passar lika bra med yllesockorna som med en maffig pizza eller en vardagligare köttgryta.

 

*fritt fram att dra på smilbanden ifall ni visualiserar dessa koncentrerade druvor på ett annat sätt än jag egentligen menade.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *