Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade

Är blått det nya svarta?

30 okt , 2016, 11.10 Linda Forssell

 

Det finns en historia som ibland berättas hos oss, som handlar om den femåriga Linda på lunch med familjen på restaurangen Mama Rosa i Tölö. För att slippa ha långtråkigt föreställer hon sig vara servitris, och lever sig snart in i rollen så till den grad att man finner henne vid grannborden med nästippen nätt och jämnt över bordskanten, frågandes ifall sällskapet önskar sig ”du vin rouge ou du vin blanc?”.

Sedan dess har jag lärt mig en hel del mer om vinernas fascinerande värld, och också färgpaletten har breddats. Förutom vitt och rött finns ju förstås rosé, och så det senaste i vinhipsterkretsar – orange viner, som klättrar allt högre på trendlistan. Under helgens vinmässa fick jag dock stifta bekantskap med ytterligare en nyans, det rätt otippade blå vinet, ”vino azul”.

IMG_0243

Pasion Blue Chardonnay vid Nordalcos ständ

Jag medger att jag ställde mig förhållandevis skeptiskt till den nästan turkosblå flaskan, men efter att ha sörplat (och spottat) ganska traditionella röda och vita hos de olika importörerna på mässan om vartannat i några timmar, var jag ändå nyfiken på att få smaka på nått nytt, nåt annorlunda och oväntat. Jag hade hört om blått vin tidigare, och visste att den här spanska uppfinningen är nåt som delar smaken, och skapar diskussion.

Vinets knallblå färg lär vanligtvis ska uppkomma naturligt från antocyaninet i de röda druvornas skal (och hittas också i tex blåbär), samt ännu ett växtbaserat färgämne vid namn indigotin. I detta fall är druvan dock Chardonnay, och här är enzymet tillsatt, vilket inte är tillåtna i vita viner. Det betyder att man måste kalla denna variant för ett ”aromatiserat” vin även om inga aromer är tillsatta, fick jag veta av importören. Det ser ut som muminläsk, men blundar man kan man faktiskt tänka sig att det är ett vitt vin. Smaken är halvtorr och extremt fruktig – mängden persika och mogen mango är slående. Målgruppen för det här vinet, som lär ska komma till alkos beställningssortiment i dagarna, är klart ung, fördomsfri och hipp – ett glas blått vin på en rolig fest, varje hängiven instagrammares våta dröm!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *