Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Som en satellit…

2 Nov , 2016, 11.11 Linda Forssell

 

För att ni inte ska tro att jag tappat greppet och blivit helt oseriös (blå viner, har ni hört på maken?), ska vi idag återställa ordningen och tala om ett riktigt klassiskt vin från ett av världens största, och förmodligen mest berömda vinområde, nämligen Bordeaux. Årsproduktionen där lär ska ligga på kring 900 miljoner flaskor, varav både röda, vita och roséer kan hittas, men mest karakteristiska är kanske ändå de röda – ofta ganska strama och eleganta, med bra lagringspotential.

IMG_0321

Dagens individ heter Château Bonnin Pichon 2011, och kommer från Lussac Saint Emilion, ett område som klassas som en så kallad satellit-kommun till det välkända Saint Emilion, som ligger strax söderut. Priset är eventuellt lite förmånligare, 14,95€, men vinet påminner ändå till sin karaktär om sin storebror, och bjuder med sin typiska blandning av merlot, cabernet franc och cabernet sauvignon på en balanserad palett av svarta vinbär, småsträva ektoner och lite stalliga aromer samt en trevlig längd. Årgången är inte den bästa (hittar ni en 2010 ska ni skatta er lyckliga!), men representerar ändå ett gott hantverk till ett sjysst pris. Servera till klassiska kötträtter, och häll gärna upp i en karaff några timmar före så kommer vinet bättre till sin rätt.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *