Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Vulkanvin

8 Nov , 2016, 14.19 Linda Forssell

 

Ett av de mer spännande vinodlingsområdena i Europa måste väl ändå vara Etna i Sicilien. På vulkanens sluttningar samsas vinrankorna med pistage- och blodapelsinodlingarna, och i den svarta, porösa jordmånen måste rötterna jobba hårt för att få näring. Mikroklimatet är unikt med tanke på det märkliga vulkaniska månlandskapet, den höga höjden och havet strax intill, och ger långt mer nyanserade viner än vad man kunde förvänta sig såhär långt söderut. Den huvudsakligen druvan är Nerello Mascalese, som ibland blandas med Nerello Cappuccio för djupare färg – och likheterna till en Pinot Noir från Bourgogne är inte alls så långsökta.

IMG_0365

Häromdagen köpte jag en flaska Planeta Etna Rosso, 14,99€ och blev positivt överraskad av hur elegant, lätt och samtidigt ändå smakrikt och komplext det var, med en fin karaktär av syrliga röda bär och en dröjande men subtil kryddighet. Servera gärna en smula avkylt till lite feta anrättningar så kommer det allra bäst till sin rätt – nästa gång jag köper hem charkuterier vet jag iallafall vad jag ska välja för vin till!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *