Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin

Zammet och zylt

14 Nov , 2016, 21.16 Linda Forssell

 

Det finns ett utbrett tycke för mustiga, syltiga, sammetslena viner hos oss (titta bara ut genom fönstret så förstår ni varför!) -det är alltså inte att undra på att Zinfandel-viner blivit så populära. Ofta nämns den italienska Primitivo-druvan i samma andetag, eftersom den sägs ha samma DNA och samma ursprung, men i Kalifornien ser man dem ändå helst skilt för sig och framhåller att de båda  visserligen ursprungligen kommer från den kroatiska druvan Krljenak – men att Zinfandel är en exakt replica, medan Primitivon är en klon. Skillnader har också framkommit i praktiken, då man prövat att odla dem sida vid sida, och de gett druvklasar där både storlek, färg och täthet varierat kraftigt. Också i smaken finns olikheter enligt experterna – Primitivon tenderar till exempel att dra mot röda frukter, medan man i Zinfandeln däremot finner bär från den blå sidan, vinbär, plommon, björnbär och blåbär.

På marknaden har det börja dyka upp en del ”italiensk zinfandel” (ofta med ett utpräglat amerikanskt stuk på etiketten), som förvisso är både goda och prisvärda -men jag kan ändå tycka att det är lite onödigt att medvetet försöka kollra bort konsumenterna genom en sån marknadsföring. Samma, smått vilseledande fenomen, kan man se med Shiraz och Syrah som allt oftare anspelar på vinets stil mer än på det geografiska ursprunget – ”Syrah” förknippar man automatiskt med en lite strävare, kryddigt pepprig stil a la Rhône-viner, medan ”Shiraz” föreställs som mer solmogen och bärstinn, varm-klimatsstil. Varför en sån här utveckling? Varför inte lyfta fram skillnader och olikheter istället, och vara stolta och respektfulla över den egna druvans och vinets ursprung?

 

IMG_0458

Nåväl, häromdagen korkade jag en mycket trevlig flaska kalifornisk Zinfandel, som precis kommit till Alkos hyllor i början av månaden: Ironstone Old Vine Zinfandel 11,90€ från Lodi, ett område varifrån 40% av delstatens Zinfandel-viner kommer. Området har varma och soliga dagar vilket gör att druvorna mognar maximalt och de svala nätterna gör att druvorna behåller sin fruktsyra. I just denna Ironstone består blenden av 91% Zinfandel och 9% Petite Syrah (en druvsort som också kallas efter mannen som tog fram den, Durif, och oftast används i blandningar), och resultatet är ett generöst, mörkt, bärfruktigt vin med inslag av mogna mörka plommon samt en trevlig rund vaniljton och följsam kryddighet. Ett bra typexempel på en Zinfandel, och dessutom till ett mycket rimligt pris.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *