Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Ils sont arrivés! De har kommit!

18 Nov , 2016, 14.21 Linda Forssell

 

Nu är den här igen, liksom varje år den tredje torsdagen i november: Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Beaujolais är ett distrikt i vinregionen Bourgogne i Frankrike, och samtidigt också namnet på rödvinerna som kommer därifrån. Till sin natur är de ofta mycket fruktiga och lätta, och framställs alltid av druvan Gamay. Man hör ofta beskrivningar i stil med tuttifrutti och skumbanan när det gäller årets vin, den snabbjästa Nouveau´n, medan de lite finare Cru –vinerna med mer mognad utan att skämmas kunde liknas vid Bourgogneviner gjorda på Pinot Noir.

Släppet av denna Beaujolais Nouveau, ”årets vin”, har kommit att bli en riktig skördefest både i distriktet och utomlands, och hälften av druvorna i distriktet lär ska gå åt till detta vin.

IMG_0508

Okomplicerat och charmigt är nyckelorden för Beaujolais Nouveau -viner!

Hur smakar de i år då? Jo tack, som vanligt, kunde man väl säga. Grejen med dessa viner är att de ska vara lättdruckna och okomplicerade, och att sätta sig ner med rynkad panna och försöka analysera dem sönder och samman vore ganska onödigt. Alko tog i år in två stycken, varav George Duboeufs är fräscht, lättsamt och piggt bärig med söta godisaromer i doften. Den andra, Albert Bichot´s variant, är en Beaujolais Villages Nouveau, och är även den mycket lätt, med ungdomlig syra, saftiga hallontoner och eventuellt en mycket lätt bananton i bakgrunden. De klassiska tillbehören skulle vara charkuterier och pajer, men för ett par år sedan testade jag med en hallonburgare – och det smakade ypperligt till. Nu kan man gott ta av sig den spända mössan och låta fantasin sätta gränserna, för detta ÄR ett vin att leka med!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *