Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Okategoriserade,Rödvin

Bästa knäböjet

22 Nov , 2016, 12.07 Linda Forssell

 

När jag strosar omkring i Alko riktar jag oftast min blick längs hyllorna ungefär i näshöjd, där mellannivåpris-buteljerna finns. Ibland vandrar blicken dock, och häromdagen lyfte jag upp en gammal bekant, som visat sig vara ett alldeles utmärkt vardagsvin. På finska kallas dessa för ”kyykky-viini”, eftersom de förmånligare sorterna, vars övre gräns kan sägas gå vid 8 euro, oftast är placerade på de lägsta hyllorna – och Vallis Terra Grenache Syrah platsar ju där åtminstone prismässigt, men med tanke på kvaliteten kunde den gott befinna sig i lite förnämare sällskap.

IMG_0559

Vallis Terra kommer från franska området Vaucluse, där bl.a. det gamla påvesätet Avignon ligger. Vinet har många Rhône-typiska karaktärsdrag, och bjuder på en generös smak av mörka bär, en varm kryddighet som får mig att tänka på en lätt pepprig lakrits, och i avslutet lite söta vaniljaromer. Ett i sig rätt simpelt vin, men ett fynd i den prisklassen, och en utmärkt kamrat till många av senhöstens värmande, mustiga maträtter. Prova så får ni se!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *