Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Unik druva från Sicilien

1 feb , 2017, 13.35 Linda Forssell

 

Det kommer många bra viner från Sicilien, där den vulkaniska jordmånen kring Mount Etna, även kallad Mongibello, är mycket bördig, och den starka solen i kombination med en kylande havsbris gör förhållandena fantastiska för vinodling. Dessutom har man varit klok nog att ta finna stolthet i sitt kulturarv, och noga bevarat de egna lokala druvorna Nero d´Avola, Grillo och Frappato. En av vingårdarna som jobbar med dehär karakteristiska ursprungsdruvorna är Feudo di Santa Tresa, som är en av de äldsta på ön. De driver sin gård i Vittoria helt ekologiskt, och odlar förutom vindruvor också oliver, mandlar, citroner, apelsiner och håller bi-kupor på sina marker.

Ett unikt vin väl värd sitt pris!

Deras Frappato (11,90€) ser kanske inte mycket ut för världen, men är absolut värd att prova – ett smakrikt men ganska lätt vin, med inslag av syrliga röda bär, delikata kryddor och en skön örtighet. Jag skulle servera detta en smula avkylt som pricken på i:et till en grillad kyckling med ratatouille, men prova också till diverse pastarätter med tomatsås, tex till lasagne.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *