Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

En italiensk Jussi

10 mar , 2017, 15.17 Linda Forssell

 

I dessa dagar, då folk samlas i varsitt hörn av torget och ilsket blänger på varann, skrikandes oförskämdheter och viftandes på banderoller vars budskap ger mig ont i magen kan det vara bra att minnas att vi ändå alla bara är likadan små dammkorn i universum. Vi människovarelser, oberoende av vår kultur och bakgrund är långt mer lika än vi tror, och sånt som vi tänker på som ”vårt” kan ha sina rötter på helt oväntade håll. När pizzan klättrade högst upp på kandidatlistan för finländsk nationalrätt var det säkert många av oss som fnissade lite och insåg det roliga. Idag tänkte jag därför presentera ett rödvin som vid första anblick ser väldigt finskt ut ut – men som vid närmare syning också följer min ovanstående tankegång om hur dumt det är att låsa sig vid sin position och sina invanda föreställningar om världens ordning.

Jussi by Botter Organic Zinfandel 2015 11,99€, är en ekologiskt odlad zinfandel från Puglia, som uppkommit genom ett finskt-italienskt samarbete. Vinet är mustigt och mulligt, med en märkbar björnbärssöt nyans, lite chokladiga toner och en angenäm vaniljbottnad kryddighet. Det är  särskilt framtaget för att passa den finska smaken, och är Finlands 100-årsjubileum till ära uppklätt i ett klassiskt Jussi-mönster. Knorren på detta tips är dock denna kuriosa: endel källor säger att detta supertraditionella finska mönster, som lätt associeras med åkrar, koskenkorva och puukkoknivar, inte alls är särskilt finskt när det kommer omkring, utan de facto har finlandssvensk härstamning och kommer från den väldigt svenska lilla kommunen Korsnäs. Själv tänkte jag slänga ihop en karelsk gryta till (som jag lika väl kunde välja att kalla kalops), men prova gärna också med andra smakrika kötträtter, eller till en ostbricka.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *