Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Biffvinet från Abruzzerna

24 mar , 2017, 13.40 Linda Forssell

 

Bergsregionen Abruzzo i mellersta Italien, eller Abruzzerna som den kallas på svenska, är känd för sina lättdruckna, mjuka och mörkt rubinröda viner gjorda på Montepulciano-druvan. Tidigare trodde man att druvan var samma som Sangiovese från Toscana, då bägge ger viner med en oemotståndligt saftig bärfrukt. Senare har man dock fastställt att druvorna är helt olika, bla. för att Sangiovese förmår att bevara sin frukt med åldern, medan Montepulciano har en tendens att blekna. Producenterna i Abruzzo har också historiskt sett mest satsat på kvantitet framom kvalitet, med ett skördeuttag som ligger högst i hela landet. Men också här har man så småningom insett att kvalitet är en trumf i den globala marknadsutvecklingen, och för tillfället produceras där allt från högst mediokra bordsviner till riktiga pärlor, och jag fick nyss bekanta mig med ett riktigt trevligt exemplar som landar där nånstans mitt på skalan.

 

Vingården Tenuta Ulisse, som drivs av bröderna Antonio och Luigi Ulisse, säger sig ha uppfunnit en banbrytande vinifieringsmetod, där man kan bevara Montepulcianodruvans spektakulära frukt oförstörd till det slutliga vinet. Här finner ni en text som närmare beskriver den intressanta processen, som involverar torris och termisk chock.

Deras Montepulciano d´Abruzzo 2015, 12,99€  är fyllig och intensiv, med mjuka tanniner i ryggraden som mynnar ut i en lång och skön eftersmak, till brädden packad med solmogna mörka bär och varma kryddor. Ett välgjort och mångsidigt vin med rätt prissättning. Servera med en välkryddad biff som pricken på i!

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *