Linda Forssell botaniserar bland ädla druvor.

Rödvin

Kvalitet till ett pangpris

5 jul , 2017, 21.29 Linda Forssell

 

Jag tror mig ha korat denna sommars vinnare inom fyndkategorin – ett otroligt mångsidigt portugisiskt rödvin från Douro-dalen, för ynka 6,99€. Inget skvallrar om ett oansenligt pris – designen är nedtonat stilren, smaken är nyanserad och har bra längd, samtidigt som tanninerna samsas med en ungdomlig, men ändå mustig bärighet. Jag är helt såld -kära läsare, möt Sá de Baixo.

Douro-dalen är mest känd för Portvin, ett av världens bästa söta starkviner, och inte alla känner till att det även görs riktigt bra vanliga viner där, både röda och vita. Sluttningarna där vinerna odlas är halsbrytande branta, och arbetet utförs därför för hand, vilket ger en viss kvalitetsgaranti – det är helt enkelt inte värt besväret och slitet för de riktigt enklaste bordsvinerna. Sá de Baixo är gjord på ”the usual suspects” från området, dvs Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Barroca, och är ett medelfylligt, lite kryddigt vin med en personlig aromblandning av söta fikon, friska lingon och rostad mocca. Ett intressant kvalitetsvin till ett pangpris, som passar lika bra till sommarens grillmat som till stilla kvällar på altanen med en god bok i handen.

,

Läs också

3 kommentarer

  1. Martin skriver:

    Tycks finnas bara några flaskori hela landet!?

    • Linda Forssell skriver:

      Hej Martin! Inlägget skrev jag för några veckor sedan, och jag vill ju väldigt gärna tro att den lysande försäljningen haft en koppling till mitt omdöme om vinet ifråga, haha! Importören har meddelat att de får in en ny leverans om en dryg månad, vi får hoppas att alla hugade hinner skaffa sig en flaska då. Tills dess hoppas jag du hittar nån annan trevlig ny bekantskap bland de tips jag delar med mig här, jätteroligt att du läser och kommenterar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *